Skip to content

Harpe bru – Norges første «extradosed» bru

Tall og fakta
Company Joint Venture Harpe Bru ANS: PORR Norge Infrastructure og JV Partner - Implenia Construction GmbH
Byggherre Statens vegvesen Region Øst
Sted Harpefoss, Innlandet - Norway
Type Bruer
Byggeperiode 03.2014 - 12.2016

Harpe bru – Norges første «extradosed» bru

Som del av vegprosjektet E6 Frya - Vinstra ble tre bruer bygget: Harpe bru, Solhaug bru og Vinstersletta bru, som inngår i en ny 33 m lang strekning mellom Frya og Sjoa i Sør-Fron og Nord-Fron kommune. Harpe bru er strekningens største bru og går over Gudbrandsdalslågen på Harpefoss.
 
PORR fikk tildelt prosjektet på grunn av sine erfaringer med tilsvarende konstruksjoner og godt gjennomtenkte tekniske løsninger.
 
Harpe bru er Norges første bru av typen «extradosed». Konstruksjonen er en hybrid mellom skråkabelbru og bjelkebru. Extradosed bruer har relativt lave tårn og slak vinkel mellom kablene og kjørebanebjelken.
 
Den meget krevende konstruksjonen førte med seg en del utfordringer, som f.eks. bruk av (uvanlig type) lettbetong til støping av bærende brudeler, og strenge miljøkrav som måtte overholdes.
En ytterligere utfordring bestod i å overholde frister for ferdigstilling av arbeider rundt elven av hensyn til laksens gytesesong.
 
Utover det var det også fare for vårflom, slik at arbeider i elven måtte ferdigstilles innen 1. mai.
Om vinteren er det forholdsvis røffe temperaturforhold i området der anleggsarbeidene foregikk. I 1994 for eksempel, da vinter-OL ble arrangert på Lillehammer, ble det målt 50 kuldegrader i området. Selv om tilsvarende temperaturene ikke ble nådd i de to vintrene arbeiderne jobbet på anlegget, så opplevde de likevel temperaturer ned til -30°C. 
 
Da PORR i startfasen la merke til ovennevnte forhold, tok vi initiativet og foreslo å endre byggemetoden på en måte som minimaliserer virkningene av alle disse faktorene og som ville gjøre det mulig å ferdigstille bruen innen fristen. Byggherren godkjente endringsforslaget. Bruens prosjekterte utseende ble nesten fullstendig ivaretatt til tross for endringene. 

Andre tekniske utfordringer, sammenlignet med vanlige fritt-frambygg-bruer, var utføring av ekstern spennarmering i 24 seksjoner samt overbygningens komplekse form som gjorde det nødvendig å finne godt gjennomtenkte forskalingsløsninger.
 
Brua ble bygget etter fritt-frambygg-prinsippet med tosidig utkraging. 28 seksjoner samt midtseksjoner («toppstein») ble støpt raskt og effektivt ved hjelp av forskalingsvogner fra hver av bruas to tårnakser. Støpearbeidene tok til i august 2015 og ble ferdigstilt i februar 2016. I prosjektets hovedfase arbeidet nesten 100 personer på anlegget. 
 
Nøkkeltall for bruene:

  1. Harpe bru — hovedbru, 330 m lengde, prosjektert som «extradosed» bru. Lengde hovedspenn: 100 m. Tårnhøyde: 16,0 m. Fundamentering: direkte / på stålkjernepeler / på borede stålrørspeler med 711 mm diameter. 

  2. Solhaug bru — armert betongbru med tre spenn på 26 + 28 + 26 m, plater med 1,20 m tykkelse av forkomprimert betong. Direkte fundamentert på fjell. 

  3. Vinstersletta bru — armert betongbru med fem spenn på 23 + 25 + 30 + 25 + 23 m, plater med 1,20 m tykkelse av forkomprimert betong. Direkte fundamentering.

Tekniske data:
Armeringsstål 2700 t
Vanlig betong 9850 m³
Lettbetong  3 355 m³
Forspenning  41 300 mMN
Rekkverk 2 184 m